Den medicinska utvecklingen rör sig snabbt framåt och skapar hopp för många patientgrupper där det tidigare saknats behandling. Men det är inte tillräckligt att läkemedel utvecklas – de måste också nå ända fram till de patienter som behöver dem för att leva längre och friskare liv.
I podcasten “På liv och död” söker vi svar på varför svenska patienter inte alltid kan räkna med att få tillgång till livsviktiga läkemedel, trots att de är godkända och ofta finns tillgängliga i andra länder.
Bakom Sveriges ambition om en hälso- och sjukvård i världsklass döljer sig komplexa utmaningar som ofta undgår allmänhetens och politikernas uppmärksamhet. Vårt läkemedelssystem håller inte jämna steg med samhällets utveckling vilket hindrar nya behandlingar att nå personer med stora behov. Det drabbar både samhälle och individer. Som exempelvis 33-åriga Pernilla Becker med sjukdomen SMA. Hon får inte tillgång till läkemedel på grund av sin ålder trots att vi har ett samhällskontrakt som vilar på vård för hela befolkningen på lika villkor efter behov. Hur blev det så?
I ledning av Emma Frans lyfter den här podden på locket och ger en unik inblick i händelserna och besluten som format vårt nuvarande system och användning av läkemedel, om utmaningarna och vägen framåt. Vi träffar personer som på olika sätt arbetar för en bättre vård, systemexperter, nära anhöriga och beslutsfattarna bakom de tuffa besluten.
Utgivare: Lif – de forskande läkemedelsföretagen
Produktion: Borg Owilli och Banda Produktion