Den heliga graalen inom sparande är att "slå index". Att vara bättre än den genomsnittliga investeraren eller marknaden. Marknadens genomsnittliga avkastning är ju enkel att få genom en fondrobot eller en global indexfond. Något vi tjatar om var och varannan vecka (i alla fall sedan avsnitt #99). Eftersom det är så enkelt då borde det bara vara marginellt svårare att slå index, eller?
I en serie avsnitt kommer vi att dyka ner i ämnet "Vad krävs för att slå index?". Vi bygger serien på Howard Marks briljanta bok: "The most important thing" och hans aktieägarbrev. Marks är en av få som problematiserar frågan och inte blir fundamentalistisk åt något håll i form av att "index går inte att slå" / "index är enkelt att slå".
Dessa avsnitt är INTE några nybörjaravsnitt. Snarare tvärtom. Vi rekommenderar alltid avsnitt #99 och avsnitt #190 för dig som är ny. Det är de enda två avsnitt man egentligen behöver om man är en normal sparare och bara vill ta bra hand om sina pengar.
Det betyder inte att man inte kan eller ska lyssna på denna serien. Tvärtom kommer den förmodligen att ge en bättre förståelse i svårigheten att faktiskt slå index. På sätt och vis övertygar den mig personligen om det briljanta i att spara i indexfonder/en fondrobot. För det kräver ingen tid, ingen ansträngning, ingen kompetens, ingen uppföljning, ingen ambition, inget engagemang och är bara beroende av ett engångsjobb på 15 minuter på 10 år. Över tid, lär det dessutom ge en bättre avkastning än de flesta andra, då de underpresterar mot just index.
Låt oss titta på andra sidan av myntet. Vad krävs för att vara bättre än genomsnittet, det vill säga bättre än index eller marknaden? Det första steget, av många, är att man behöver tänka, vara och göra annorlunda. Det i sig räcker inte. Man behöver dessutom vara bättre. Hela dagens avsnitt kan sammanfattas i "ANNORLUNDA och BÄTTRE".
I det första kapitlet i boken kallar han det för "Second level thinking". I brist på bättre översättning så kallar vi det tänka tanken slut eller tänka på nästa nivå. Ett trivialt exempel är att första nivåns tanke är: "Det är ett bra företag och därför investerar jag i aktien." Motsvarigheten på nästa nivå är: "Det är ett bra företag, men alla vet att det är ett bra företag. Därför är aktien överskattad och överprisad och därför bör man sälja den." I avsnittet tar vi upp ytterligare exempel, allt från Storskogen-aktien till hur elektrifieringen av bilar kommer leda till färre dödsfall till följd av cigaretter.
För att slå marknaden, krävs som ett första steg, att man har en prognos som inte följer konsensus på marknaden. Problemet är att dessa prognoser är riktigt svåra att göra rätt. De är nästan ännu svårare att agera på, inte minst från ett beteende- och portföljperspektiv. För du ställer dig utanför flocken och säger att alla andra har fel. Men, man kan inte göra samma sak som alla andra och förvänta sig att få ett extraordinärt resultat. Av egen erfarenhet kan jag säga att det är extremt svårt, det märkte jag inte minst för två veckor sedan i analysen av Storskogen (där jag fortfarande har en icke-konsensus position).
Jag påstår att de som säger att de som säger "det är enkelt att slå index" inte har en susning om behovet av "second level thinking" eller ens att det existerar. Man faller lätt för att om man bara lägger tid och energi på "sparande" och aktier så kommer man slå index. Så är det inte. Alla kan inte slå index eller vara en framgångsrika investerare. Tyvärr. Uppsidan är att alla däremot kan få en genomsnittlig avkastning via en fondrobot/indexfond på 15 minuter. 🙂
Vi ser fram emot era kommentarer!
Jan och Caroline
PS. Denna bok ingår just nu i vår bokklubb på Patreon.
Länkar
======
Avsnitt #90:
https://bit.ly/avsnitt99
Patreon:
https://www.patreon.com/rikatillsammans
Fondrobot (sponsrad):
https://rikatillsammans.se/partner/lysa
Artikel, Innehållsförteckning & bildspel:
https://rikatillsammans.se/second-level-thinking/
view more