I anledning af at en af amerikansk tegneseries allerstørste bestsellere - Raina Telgemeiers Kvalme -- endelig er udkommet på dansk, dykker Radio Rackham ned i en af tidens mest ekspansive tegneseriefænomener -- Young Adult Comics, eller slet og ret YA Comics.
I studiet er Sabine Lemire og Kathrine Pachniuk med til at hjælpe Radio Rackham og lytterne ind i fænomenet, som især i USA har forandret den kommercielle tegneseries landskab betydeligt.
Young Adult-bøger er normalt defineret som udgivelser målrettet 13-18-årige læsere, men der knyttes også opbyggelige forventninger til bøgerne, der almindeligvis handler om unge personer i læsernes egen alder, så direkte spejling og genkendelighed etableres. Emner og temaer som venskab, den første kærlighed, relationer og sociale dynamikker, diversitet og søgen efter identitet forekommer hyppigt. Formen har som fænomen eksisteret længe, I USA anses Laura Ingalls Wilders bøger om Det lille hus på prærien fra 1930erne som pionermateriale.
I mere end et årti har genren stærkt påvirket den amerikanske tegneserieindustri, hvor superheltehæfters oplag længe har været helt i bund, men hvor graphic novels målrettet unge har haft stor succes i boghandlere og på biblioteker. Den helt store stjerne er Raina Telgemeier, som indtil videre er tegner og forfatter bag Smile (2010), Drama (2012), Sisters (2014), Ghosts (2016) og Guts (2019), hvoraf sidstnævnte tidligere på året udkom på dansk, med titlen Kvalme. Så langt tilbage som i 2015 skrev Wall Street Journal at Telgemeiers bøger var optrykt i mere end 3,5 millioner eksemplarer, i dag er vi oppe på 18 millioner bøger i omløb!
I Danmark er Sabine Lemire og Rasmus Bregnhøis prisbelønnede Mira-tegneserier et godt bud på en dansk YA-tegneserie, og Lemire fortæller detaljeret om overvejelser og ansvar for sine læsere, og om opbyggelighedens faldgruber.
Bogblogger Kathrine Pachniuk -- følg hende på instagram -- har længe fulgt Telgemeier, og perspektiverer og giver bud på forskelle på amerikansk og dansk forlags- og ungdomskultur.
view more