Shakespeare werd tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog in menig interneringskamp gelezen, voorgelezen, gedoceerd, vertaald, bewerkt, geciteerd, gereciteerd, en opgevoerd. Ton Hoenselaars, hoogleraar Engelse letterkunde aan de Universiteit Utrecht, hield onlangs zijn oratie over dit onderwerp. Inge ter Schure spreekt deze week met hem over overleven met Shakespeare. Vandaag: Midzomernachtsdroom.
In de voorstelling Funzone vragen de acteurs zich af welke identiteit zij in de loop van hun leven hebben aangenomen. Maar vooral of ze daar nog vanaf kunnen. Want er kan een moment komen dat je merkt dat je iemand geworden bent die je eigenlijk niet wilt zijn. ‘Funzone’ gaat over de vele soorten van vermomming die ons leven in het vrije Westen mogelijk maakt. Van exuberante travestie tot gewetensvolle intellectueel. Botte Jellema sprak na afloop van een try out in Haarlem met de makers Joan Nederlof en Lineke Rijxman van Mugmetdegoudentand.
Mike Kelley (1954–2012) geldt als een van de meest invloedrijke kunstenaars van zijn generatie. In 35 jaar bracht hij een opzienbarend en veelzijdig oeuvre voort met onder meer schilderkunst, sculptuur, installaties, performances, muziek, video en fotografie. In het Stedelijk Museum is een overzichtstentoonstelling ingericht, met bijna 200 werken van Kelley. Katharina Smets kreeg in het Stedelijk een rondleiding van assistent-curator Claire van Els.
Kijk voor meer informatie op vpro.nl/avonden
Create your
podcast in
minutes
It is Free