آواهای کمشنیده از دیروز تا امروز • عاشیق حیدر
تهیه کننده و مجریان: میترا خلعتبری / اسکندر آبادی
پخش شده از بخش فارسی دویچه وله در آلمان
تاریخ انتشار پادکست: ۲۱ مرداد ۱۴۰۰
copyright ©Deutsche Welle
در پادکست این هفته "آواهای کم شنیده از دیروز تا امروز" از حیدرعلی محمودی معروف به "عاشیق حیدر" از نوادر موسیقی نواحی گفتهایم. عاشیق حیدر یکی از اساتید و پیشکسوتان مقامی و عاشیقی همدان بود.
حیدرعلی محمودی معروف به عاشیق حیدر از اساتید و پیشکسوتان موسیقی مقامی و عاشیقی از همدان بود، اما نه تنها در همدان بلکه در سراسر ایران چهرهای شناختهشده به شمار میرفت.
حیدر محمودی متولد روستای نوآباد از توابع شهرستان کبودرآهنگ استان همدان بود و هفتمین نسل از سلسله یک خانواده عاشیقپرور به شمار میآمد.
پدر حیدرعلی محمودی، عاشیق مولا نام داشت که حدود ۵۰ سال عاشیق بود و پدر بزرگش عاشیق حسین نام داشت و جدش عاشیق محمود انصاری که حدود ۴۰ سال عاشیق بود.
عاشیق حیدر محمودی هنر عاشیقی را از هجده سالگی آغاز کرده بود و در تارنوازی شاگرد استاد جلیل شهناز بود.
با استاد شهریار نیز مراودات بسیار داشت و بعضی از اجراهای عاشیق حیدر اشعاری هستند که استاد شهریار برای او سروده بود.
قطعهای که در پادکست این هفته "آواهای کم شنیده از دیروز تا امروز" انتخاب کردهایم، " فراق دوست" نام دارد که آهنگسازی آن را نیز عاشیق حیدر برعهده داشته است.
عاشیق، عاشق یا آشیق عارف و نغمهسرایان سیاری هستند که ساز مینوازد و آواز میخواند.
عاشیق حیدر سالها پیش در مصاحبهای با هنر آنلاین از وضعیت عاشیقها گلایه کرده و گفته بود: «مردم دیگر تمایل چندانی به موسیقی ما ندارند. جوانان دلشان میخواهد ارگ و گیتار یاد بگیرند. دیگر کسی عاشیق حیدر را به جشن عروسیاش دعوت نمیکند تا شعر شهریار بخواند. میگویند عاشیق حیدر پیر شده و صدایش بیرون نمیآید. باز هم حال و روز عاشیقهای آذربایجان و بندر ترکمن از ما بهتر است. هنوز مردم دوستشان دارند و به عروسیها و مراسم شادی خود دعوتشان میکنند، اما ما چند نفری که در استان همدان هستیم، وضع خوبی نداریم و به سختی زندگی میکنیم. شما هم بنویسید، دوره ما به سر آمده است.»
عاشیق حیدر در تیر ماه سال ۱۳۹۸ درگذشت.
Create your
podcast in
minutes
It is Free