273 KATHMANDU, NEPAL: Natur, massakre, aber og flinke mennesker
कTठमTड#मT सTगत छ
VELKOMMEN TIL KATHMANDUFør turen til Nepal, fik jeg at vide at dette land har rigtig flinke indbyggere – som viser en ægte interesse i hvem du er og hvor du kommer fra. Og det fik jeg at mærke allerede i taxien på vej fra lufthavnen og ind til byen.
Da jeg sad i bilen med Basu Rimal, spurgte han meget til hvor jeg var fra og hvordan det var der. Han fortalte mig at han havde været i Skandinavien.
“Jeg har været i Norge og Finland, men ikke i Danmark endnu. Skandinavien er et rigtigt dejligt sted og jeg kan godt li' det, selvom det er meget koldt.”
Basu arbejder i turist branchen og har et tour firma, der hedder Nepalaya Treks And Expedition, hvor han arrangerer vandreture i Himalaya.
DET VAR DIG, DER VALGTE NEPALI sidste uges episode spurgte jeg jer, hvor vi skulle tage hen. Der var et stort flertal der sagde vi skulle tage til Nepal. Tak til jer alle for at være så aktive og for at give jeres mening til kende på Radio Vagabonden på Facebook.
Jeg er her med en god ven fra Danmark, og vi opholder os i et guest house, der hedder Ambassador Garden Home, i et levende og livligt område, der hedder Thamel i hjertet af Kathmandu.
Thamel har det største turist marked i Nepal og det største forretningskvarter med tonsvis af gæstehuse, restauranter, boghandler og andre forretninger.
Jeg fandt naturligvis Ambassador Garden Home på Hotels25.dk for at være sikker på at få den bedste pris.
SPROGET I NEPALNepal har 122 hovedsprog! Nepali er det mest almindelig der bliver talt af 78% af befolkningen, enten som første eller andet sprog og er det officielle sprog i Nepal. Men alle de andre 121 sprog er anerkendte nationale sprog.
PATAN DURBAR SQUAREPatan Durbar Square, er en kongelig plads/område i centrum af byen Lalitpur, omkring 10 km fra centrum af Kathmandu i Nepal. Pladsen er én af tre Durbar Squares i Kathmandu dalen, som alle er på UNESCO's Verdensarvs liste.
Durbar Square er et vidunder af Newar arkitektur. Pladsen er brolagt med røde sten. Der er rigtig mangetempler i området. Der er desuden en stor klokke ved siden af hovedtemplerne. Det er et både betagende og livligt område at besøge.
I april 2015 blev pladsen voldsomt ødelagt af det store jordskælv i Nepal.
Her er en YouTube video, der er optaget på pladsen i det øjeblik jordskælvet indtræffer.
Jordskælvet ramte tæt på byen Kathmandu i det centrale Nepal. Omkring 9.000 mennesker døde, der var flere tusinde sårede, og mere end 600.000 bygninger i Kathmandu og andre
omkringliggende byer, blev enten ødelagt eller helt jævnet med jorden.
Det første jordskælv blev registreret med 7.8 på Richterskalaen, med epicentret kun 77km nordvest for Kathmandu. To efterskælv på hhv. 6.6 og 6.7 ramte regionen indenfor et døgn efter hovedskælvet.
7 INTERESSANTE FAKTA OM KATHMANDU1. Største by i dalen
Kathmandu er både hovedstad og den største by i Nepal, med et indbyggertal på 1.5 million i selve byen og 3 millioner mennesker i resten af Kathmandu dalen.
2. Kathmandu er den 17. højest beliggende hovedstad i verdenSidste uge var vi i La Paz, Bolivia – den højest beliggende hovedstad i verden og Kathmandu er også pænt oppe i den tynde luft. Den ligger i ca. 1.400 meters højde og er altså nummer 17 på listen.
3. Herlighedernes byKathmandu er også kendt som Kantipur, der egentlig betyder ”Herlighedernes By” på dansk. Den rige omfattende kultur og de mange religioner gør den til The City of Glory.
4. Et UNESCO-hotspotKathmandu dalen er fuld af kultur og verdensnaturarv. Den har syv UNESCO World Heritage sites. Selve Kathmandu Dalen blev tildelt status i 1979 som World Heritage Site.
5. Verdens største bjerg er i nabolagetMount Everest er kun 240 km fra Kathmandu og kan ses fra mange steder i dalen.
6. Aldrig en koloniSelvom dette land ligger mellem de to store lande Indien og Kina, der begge blev regeret af England, var Nepal aldrig en koloni og har på intet tidspunkt været regeret af nogen udlændinge eller andre lande.
7. KongedømmeNepal var et kongedømme regeret af Shah familien fra 1768 til 2008. Begyndelsen til enden for kongedømmet, var da Kronprinsen dræbte sin far Kongen, sin mor, bror, søster og mange andre medlemmer af sin egen familie i 2001.
KONGELIG MASSAKREJeg besøger paladset, hvor det hele fandt sted. Narayanhiti Palace er nu et museum, og plejede at være det kongelige palads.
Dette er stedet, hvor det meste af den kongelige familie blev dræbt af Kronprinsen den 1. juni 2001. Her er den officielle historie:
Den kongelige familie var samlet til en ”fredag-aften-familiemiddag”, som de ofte gjorde på fredage. Kongen, dronningen, deres børn samt nogle få fætre/kusiner og nære venner – i alt 24 mennesker var inviteret.
Efter middagen befandt Kronprinsen Dipendra sig i billiard værelset og spillede billiard alene, mens han drak whisky og røg en cigar, der muligvis indeholdt lidt hash... som han ofte gjorde.
Da hans bror Prins Niranjan og nogle af de andre familiemedlemmer opdagede, at han stod og svajede frem og tilbage, samt havde besvær med at holde balancen, opfordrede de ham til at gå i seng.
Mens han var i sit soveværelse, ringede han flere gange og snakkede med sin kæreste, Devyani Rana.
Hun fortalte senere, at hun bemærkede, at hans stemme var svag og meget utydelig, så hun ringede til Kronprinsens assistent og bad ham om at gå ind og se, om han var okay.
Han og en anden assistent gik ind i Dipendra’s soveværelse og fandt ham liggende på gulvet. De hjalp ham med at blive klædt af, og han gik derefter ud på badeværelset og brækkede sig.
Han henvendte sig herefter til sine assistenter og bad dem om at forlade rummet og ringede en sidste gang til sin kæreste og sagde til hende:
“Jeg går i seng. Godnat. Vi snakkes ved i morgen.”
Men han gik ikke i seng.
Efter samtalen tog han en militæruniform på og bevæbnede sig til tænderne med en MP5 maskin pistol, en M16 Assault Rifle og en Glock pistol.
Og gik han tilbage mod billiard værelset, hvor familie og venner sad og snakkede og nød deres drinks. På dette tidspunkt sad hans far, Kong Birenda i gang med at underholde gæsterne med en historie.
Dipendra nåede frem til billiard værelset og blev stående i døren. De kiggede på ham og en af gæsterne sagde senere, at han så lidt latterlig ud. Hun skulle lige til at sige, at det da ikke var en kostumefest, da han affyrede et enkelt skud mod loftet.
Samtalerne forstummede og alle kiggede vantro mod døren.
HVAD LAVER DU, SØN?Dipendra vendte derefter våbnet mod sin far, Kongen. Han skød og sårede ham. Vidner fortalte senere at Kongen bare kiggede på ham og sagde:
“Hvad laver du, søn”
Før han faldt om på gulvet.
Dipendra åbnede ild igen og dræbte her halvdelen af sin familie i det ene værelse.
Det lykkedes hans mor og bror at flygte længere ind i paladset, men Dipendra fulgte efter og dræbte også dem.
I massakren dræbte han sin far, sin mor, sin yngre bror, sin søster og andre tætte medlemmer af sin familie. I alt blev ni medlemmer af den kongelige familie dræbt og fem andre såret.
Til sidst vendte Dipendra våbnet mod sig selv og skød.
Han døde dog ikke med det samme, og da han lå i koma på hospitalet, blev han faktisk kronet til Konge ifølge traditionerne. Han døde tre dage efter massakren og kom aldrig til bevidsthed.
HVORFOR GJORDE HAN DET?Ingen ved reelt hvorfor han gjorde det. Nogle siger at det var for at afsætte sin far og selv blive kronet til konge, for at bringe monarkiet tilbage til fordums storhed. Andre siger at han blev narret til det af sin onkel, Kongens yngre bror, som selv ønskede at blive konge.
Nogle siger at han var rasende på sin familie, fordi de ikke ville lade ham gifte sig med den kvinde han elskede - Devyani Rani, der var fra et rivaliserende dynasti.
Og så er der dem, der siger at det slet ikke var ham, der trykkede på aftrækkeren.
Han blev beskrevet som en gentleman der altid smilede. Han var modernist, og gik ind for demokrati iNepal.
Massakren er stadig genstand for mange konspirationsteorier og kontroverser. Mange spørgsmål hober sig op og forbliver ubesvarede.
Spørgsmål som fraværet af sikkerhedsfolk ved arrangementet. At Prins Gyanendra, Dipendra's onkel ikke var til stede – manden som selv endte med at blive konge. At Dipendra's hovedskud mod sig selv var i hans venstre tinding, på trods af at han var højrehåndet.
Og det faktum, at den officielle undersøgelse kun varede to uger, og ikke var særlig grundig. Undersøgelsenindeholdt ingen retsmedicinske analyser – på trods af et tilbud fra Scotland Yard om at ville stå for undersøgelsen.
Det officielle undersøgelses-team udpeget af regeringen, slog fast, at Kronprins Dipendra var gerningsmanden til massakren.
Jeg har lagt et link til en video fra Journeyman Pictures hvor overlevende familie medlemmer, fortæller deres øjenvidne beretning af hvad der skete.
NARAYANHITI PALADS MUSEUMBesøget i Narayanhiti Palads Museum var absolut fascinerende! Det føles som at gå en tur igennem hele historien om Shah dynastiet fra Nepal. Alting indenfor paladsets vægge får dig til at føle dig kongelig. Billeder og malerier af Nepalesiske kongefamilier i overstørrelse og masser og masser af spejle findes alle steder du kigger hen.
Du får en masse skridt på kontoen hvis du vælger at gå igennem hver eneste del af museet. Det opfordrer jeg dig til at gøre hvis du vil have den bedste oplevelse.
Entré prisen var 500 Nepalese Rupee (lidt mere end 4 USD, lidt mindre end 4 Euro, godt 25 kr.) Du skal aflevere dit kamera og din telefon, da alt fotografering er strengt forbudt. Jeg fik også besked på, at jeg ikke kunne tage min mikrofon med ind, selvom det tydeligvis ikke ligner et kamera. Derfor har jeg ikke nogen billeder fra besøget, så du er nødt til at tage derhen selv når du kommer til Kathmandu. Husk at kigge efter skudhullerne!
VEJRET I NEPALHvad med vejret i Kathmandu? Den våde sæson er varm, fugtig og delvis skyet – og den tørre sæson er for det meste komfortabel og skyfri.
Jeg er her i december – i hvad, der bliver kaldt “den kølige sæson”. Den varer normalt et par måneder fra tidligt i december. Jeg kunne godt mærke, at det var lidt køligt, da jeg ankom.
I Nepal er der flere forskellige klimaer, alt afhængig af højden: Subtropisk klima med en regnsæson i den sydlige lave del, tempereret klima i de lave bjergområder og endeligt et rigtig koldt bjergklima i Himalayabjergene.
I sommer-regntiden (der varer fra juni til tidlig oktober) får de rigtig meget regn her.
SWAYAMBHUNATH STUPA – ABE TEMPLET
Swayambhunath Stupa (også kaldet Abe Templet) er et af de mest interessante steder i Kathmandu dalen, når det kommer til arkitektur.
Når de kalder det Abe Templet, så er der virkelig en grund til det. Hundreder (hvis ikke tusinder) af aber render rundt her. Og de er ikke sky.
Som du kan se på hovedbilledet til denne episode, er der en abe, der går omme bag mig og skubber lidt til mig, mens jeg læner mig op af en mur, og er ved at lave nogle optagelser.
Stupa'en selv er et monument i midten af templet med perfekte proportioner. Det rejser sig fra en hvidkalket kuppel til et forgyldt spir, hvorfra fire ikoniske ansigter af Buddha kigger ud over dalen i forskellige retninger.
Over Stupa'en er der tusindvis af bedeflag med påskrevne mantraer, der siges at blive båret op i himlen af ”Vind Hesten”.
Dette tempel blev også grundigt rystet af jordskælvet I 2015, men selve Stupa'en fik kun overfladiske skrammer.
I’LL BE BACKMin tre dages tur til Kathmandu var ved at være slut. Da jeg sidder i lufthavnen, ved jeg ihvertfald en ting: Jeg laver en “Arnold”, når jeg siger, at jeg vil vende tilbage.
Dette er ikke, noget jeg siger, hver gang jeg forlader et sted (men det sker). I dette tilfælde er det noget,jeg ved med sikkerhed.
Når jeg kommer tilbage vil jeg gerne finde et dejligt lille, stille sted i bjergene og blive lidt længere. Min drøm er at finde et sted, hvor jeg kan sidde og drikke morgenkaffe med en fantastisk udsigt.
Og tilbringe mere tid med at komme tættere på de vidunderlige mennesker i dette land.
Jeg vil også gerne have noget kvalitetstid med nogle af de mennesker, jeg allerede har mødt. Som f.eks. Basu og en person, du ikke har hørt sige noget i denne episode: Ajay. Han optræder meget kort i denne interview episode, som jeg lavede med Robin, en anden rejsende jeg har mødt.
Robin er denne unge rygsækrejsende, der mødte Ajay på en tidligere rejse til Nepal. Ajay var hans tuk-tuk chauffør, og inviterede Robin med hjem for at møde sin familie. Denne gang var Robin tilbage.
Ajay bor et stykke væk fra Kathmandu og tog fri fra arbejde, for at vise os rundt i sin hovedstad. Siden da,har jeg ofte været i kontakt med Ajay og han er en af grundene til, at jeg virkelig gerne vil komme tilbage hertil.
Mit navn er Palle Bo og jeg ska' videre. Vi ses.
Create your
podcast in
minutes
It is Free