‘Hoeveel meer bewijs heb je nodig?’ vraagt neuroloog Bas Bloem zich af wanneer het bewijs zich opstapelt dat giftige stoffen wel degelijk een effect hebben op de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson. Het lastige is echter: het aantonen van een direct, oorzakelijk verband tussen bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen en het krijgen van Parkinson is ongelofelijk lastig. Des te meer omdat de aanloopfase naar de hersenziekte wel dertig jaar kan zijn. Luister en leer over de groei van het aantal Parkinsonpatiënten sinds de Industriële Revolutie en in hoeverre we echt te maken hebben met een pandemie.
Dit is de tweede aflevering van De Reflector. De podcast van Radboud Reflects met een verdiepend interview over het nieuwste boek van een wetenschapper. Wat zijn de grote vragen waar dit boek antwoord op geeft? Wat is de waarde ervan voor de maatschappij? Ga er lekker voor zitten, luister, leer, reflecteer en geniet. Je vindt ons in je favoriete podcastapp, Soundcloud, Spotify of Apple podcasts en op de site van Radboud Reflects.
Spirituele verlangens
Wereldwijd lijden zes miljoen mensen aan de ziekte van Parkinson en de verwachting is dat dit aantal is verdubbeld tegen 2040. Het is daarmee is het de snelst groeiende neurologische aandoening ter wereld. Dit komt deels door vergrijzing, maar een grote rol wordt ook toegeschreven aan de invloed van giftige stoffen. Het probleem is echter dat hard bewijs daarvoor heel lastig te leveren is. Hoe houd je industriële grootmachten verantwoordelijk bij gebrek aan een-op-een bewijs? Kunnen we daadwerkelijk spreken van een Parkinsonpandemie? En wat kunnen we zelf doen om deze hersenziekte zoveel mogelijk te voorkomen?
Drie thema’s, twee fragmenten uit De Parkinsonpandemie en een verdiepend gesprek. Programmamaker Dave Willems en Bas Bloem nemen je mee in strijd tussen aannemelijk maken van de effecten van giftige stoffen en het leveren van hard bewijs. Ga er goed voor zitten en luister.
Over de spreker
Bas Bloem is hoogleraar Neurologie aan het Radboudumc en hoofd en oprichter van het Expertisecentrum voor Parkinson & Bewegingsstoornissen. Hij is bekend vanwege zijn onderzoek naar de ziekte van Parkinson, waarbinnen wordt gekeken naar de effecten van gifstoffen en de potentie van kunst, muziek en dans als medicijn.
Vond je dit interessant? Abonneer je op het kanaal waarop je De Reflector beluisterde en mis niks. Je mist dan bijvoorbeeld ook geen enkele audioregistratie van de verdiepende lezingen van Radboud Reflects. Kijk voor de agenda en meer informatie op www.ru.nl/radboudreflects
view more