Waarom raakt het overlijden van koningin Elizabeth II zo’n gevoelige snaar in het Verenigd Koninkrijk? En wat zijn de grootste politieke uitdagingen waar haar zoon Charles III mee te maken krijgt? Volgens cultuurwetenschapper en anglist Dennis Kersen is de troonsopvolging één van de keerpunten waar het land mee wordt geconfronteerd. De dood van de koningin kan het gepolariseerd Verenigd Koninkrijk zowel breken als helen.
Luister naar deze Radboud Actualiteiten Podcast, over de politieke en maatschappelijke gevolgen van de dood van koningin Elizabeth II.
Het einde van een stabiel tijdperk?
De Britse vlag hangt halfstok, de BBC zendt eindeloos archiefbeelden uit en op posters van bushokjes staat haar zwart-witfoto. Koningin Elizabeth II is overleden en het VK is in diepe rouw. Gedurende zeventig jaar was de vorstin het staatshoofd van het Verenigd Koninkrijk. Door haar overlijden en de troonsopvolging door haar zoon Charles III staat Groot-Brittannië een onzekere toekomst te wachten. Wat zijn de belangrijkste politieke uitdagingen waar Charles III mee te maken krijgt? En kan hij het Gemenebest verenigd houden? Over o.a. deze vragen ging historicus Adriaan Duiveman met Dennis Kersten in gesprek.
Over de spreker
Dennis Kersten is universitair docent bij het Radboud Institute for Culture and History. Hij specialiseert in Engelse literatuur, en focust op Britse fictie vanaf de late negentiende eeuw. Daarnaast geeft hij met regelmaat over onderwerpen zoals de Britse geschiedenis en (volks-)cultuur.
Radboud Actualiteiten Podcast
De Radboud Actualiteiten Podcast biedt wetenschappelijke duiding bij prangende politieke `vragen. Elke aflevering spreken we met een Radboud-wetenschapper over een actuele maatschappelijke kwestie. Één spreker, één onderwerp. Verdieping en duiding in een kort vraaggesprek.
Bekijk ook de Radboud Actualiteitencolleges voor politiek Den Haag:https://www.ru.nl/radboudreflects/den-haag/radboud-actualiteitencolleges/
view more