Elon Musk ved godt, at hans styring af det sociale medie Twitter er ikke, som de fleste ville gøre det. Og nu er han også i EU’s søgelys.
Men lad os begynde historien med lidt baggrund. Elene Musk er manden bag firmaer som Paypal, Tesla og SpaceX. Han er født i Sydafrika, flyttede til Canada, hvor hans mor er fra, som teenager, og blev amerikansk statsborger for 20 år siden. Han er den første person nogensinde at have opnået en formue på over 300 mia dollar. Det er 2,09 billioner, altså mere dobbelt så meget som den danske stats samlede årlige udgift.
Så stor en formue giver ham mulighed for at købe lidt af hvert, og han besluttede sig i første omgang for at købe Twitter.
Hvorfor er lidt uvist, men… Mens den hovedrige milliardær var på vej til at købe, så ikke købe, og så købe Twitter røbede han, at han blandt andet ville give Donald Trump adgang til mediet igen. Argumentet var, at sociale medier skal være frie. Alle må mene og tro, hvad de vil.
Javel, ja. Men da han så havde overtaget Twitter og havde sat sig selv tilrette i direktør stolen mente han i hvert fald ikke, at den frihed skulle gælde en række prominente journalister. Han udelukkede dem simpelthen fra Twitter.
Men den går ikke, mener EU. Pressefrihed er en grundlæggende rettighed. EU-kommissær for værdier og gennemsigtighed Vera Jourova brugte netop Twitter til at advare Elon Musk om, at her havde han krydset en rød linje, og truede med sanktioner.
Om det har fået den noget kontroversielle direktør til at ryste på hånden, vides ikke. Men han har netop lavet en afstemning om, hvor han spurgte sine millioner af følgere om, om han burde trække sig som direktør for Twitter. Afstemningens svar var et klart ja. Om han har tænkt sig at følge den opfordring eller EU Kommissionens trussel? Ja, det vil tiden vise.
view more