کتاب صوتی فلسفه ترس
نویسنده لارس اسوندسن
ترجمه خشایار دیهیمی
خوانش پریوش زاهدی
کتاب هفت فصل دارد. در فصل اوّل شرح و گزارش مختصری از «فرهنگ ترس» به دست میدهد، یعنی اینکه چگونه از نظر فرهنگی بدل به عینکی ذرهبینی میشویم که ما جهان را از پشت آن میگیرم. در فصل دوم میکوشد توصیفی به دست میدهد از این که ترس از چه چیزهایی است و چه چیزهایی را در نظر میگیرند و از دیدها و نگرشهای مختلف آن را میبینند، دیدگاهها و نگرشهایی را که از نوروبیولوژی تایدارشناسی را در برمیگیرند، باز میکنند.
در فصل سوّم به بررسی نقش ترس در «جامعه خطرخیز» میپردازد و نشان میدهد که تلاشهای ما برای به حداکثر رساندن خطر، دارای چه جنبههای غیرعقلانی زیادی است. در فصل چهارم سروکارمان با این واقعیت است که ما غالباً داوطلبانه به دنبال چیزهای ترسناک میرویم ــ مثل ورزشها و سرگرمیهای دیوانهوار ــ نکته متناقض اینجاست که ما معمولاً سعی میکنیم از هرچه ترسآفرینی کنیم.
در فصل پنجم نگاهی میاندازد به مفهوم اعتماد و این نکته را به بحث میگذارد که فرهنگ ترس تأثیری مخرّب و تضعیفکننده بر اعتماد دارد ــ و همین متقابلاً و به نوبه خود دامنه ترس را افزایش میدهد. وقتی اعتماد عمومی کاهش مییابد، این تأثیر متلاشیکننده بر روابط اجتماعی میشود، بیشتر به سهم خود میتواند تأثیری بر یکپارچهکننده داشته باشد. این نقش یکپارچهکننده ترس در شماری از فلسفههای سیاسی، بسیار مهم است، در فلسفه سیاسی ماکیاولّی و هابز.
در فصل ششم نویسنده به همین نقش ترس که بنیان برخی از فلسفههای سیاسی را میپردازد و در عین حال میدهد از ترس در همین سالهای اخیر در پروژه «جنگ علیه تروریسم» چه بهرهبرداریهای سیاسی شده است. و سرانجام، در فصل پایانی این پرسش مطرح میشود که آیا راهی برای برونرفت از ترس وجود دارد یا نه، و آیا ما میتوانم این جوّ ترسی را که ما را احاطه کرده است بشکنیم یا نه.
view more