De vorm van een object achterhalen, zonder ernaar te kijken of te voelen. Onmogelijk? Niet voor wiskundige Walter van Suijlekom. Hij slaat op grote trommels, en berekent puur op basis van geluidsgolven de vorm van elke trommel. Zien met je oren dus. Luister en ontdek wat geluidsgolven ons allemaal kunnen vertellen en wat het nut hiervan is voor bijvoorbeeld het vergaren van meer kennis over het heelal.
Opgetrommeld voor de wiskunde | Soundbite door wiskundige Walter van Suijlekom
Vrijdag 12 mei 2023 | Rode Zaal | Doornroosje, Nijmegen
Lees het verslag: https://www.ru.nl/radboudreflects/terugblik/terugblik-2023/map-terugblik-2023/12-05-23-radboud-sounds-wetenschap-muziek-festival/
Bekijk de video: https://youtu.be/lgHBUQEwZI0
Like deze podcast, abonneer je op dit kanaal en mis niks.
Geluidsgolven
De ene trommel is de andere niet: elke trommel produceert unieke geluidsgolven. De meesten van ons zullen wel het onderscheid horen tussen een grote pauk en een klein trommeltje: de eerste klinkt immers veel lager dan de tweede. Maar horen hoe groot een trommel precies is? Of er op een ronde, ovale, of zelfs vierkante trommel wordt geslagen? Dat is een heel ander verhaal. Walter van Suijlekom onderzocht of je door goed te kijken naar geluidsgolven de vorm van een object kunt reconstrueren. En dat kan! Samen met percussionisten Niels Eijkemans en Werner van Weerenburg komt hij het demonstreren.
Trommels en het heelal
Luisteren naar de vorm van een trommel. Leuk, maar heeft het ook nut? Jazeker. Als we leren hoe we vormen kunnen onderscheiden door middel van geluidsgolven, zou er een wereld voor ons open kunnen gaan. Denk aan de golven die worden opgevangen door grote satellietschotels. Zouden die sterrenkundigen op termijn in staat stellen om naar de vorm van het heelal te luisteren? Kom en ontdek het verhaal achter een paukenslag.
Over de spreker
Walter van Suijlekom is hoogleraar Niet-commutatieve meetkunde aan het Instituut voor Wiskunde, Astrofysica en Deeltjesfysica van de Radboud Universiteit. In zijn onderzoek richt hij zich op niet-commutatieve meetkunde en de toepassingen ervan in de deeltjesfysica. Ook is hij paukenspeler in het Nijmeegse Symfonieorkest, en komt deze passie terug in zijn onderzoek.
Radboud Sounds
Dit programma was onderdeel van Radboud Sounds. Het festival over de wetenschap van muziek met lezingen, dans, livemuziek en meer op vrijdag 12 mei 2023, in Doornroosje, Nijmegen. Tijdens Radboud Sounds vierden we samen met de Radboud Universiteit haar 100-jarig bestaan. Wetenschappers van de Radboud Universiteit lieten vanuit verschillende disciplines hun licht schijnen op de wetenschap van muziek. #Radboud100
Bekijk ook de agenda van Radboud Reflects voor nog meer verdiepende lezingen: www.ru.nl/radboudreflects/
Wil je geen enkele verdiepende lezing missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief: www.ru.nl/rr/nieuwsbrief
view more