David Lagercrantz: ”Jag gråter ofta när jag tänker på Alan Turing”
Matematikergeniet Alan Turing har fascinerat och inspirerat författaren David Lagercrantz i åratal: Jag har alltid skrivit om outsiders och Turing är ett slags arketyp för flera av min romanfigurer.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Kulturlivet är det gästen som bestämmer vem vi talar om! I veckans avsnitt har författaren David Lagercrantz valt matematiker-geniet Alan Turing, som la grunden för den moderna datorn och AI-teknologin. Hans öde är gripande och kärleken till honom var ögonblicklig för David Lagercrantz. 2009 fick han sitt skönlitterära genombrott med och ”Syndafall i Wilmslow”, en roman som inleds med Alan Turings självmord. Varför han en av världens största tänkare enligt Lagercrantz? Och varför kommer tårarna när han tänker på Turing?
David Lagercrantz är författare och journalist. Han debuterade som författare 1997 med den mycket framgångsrika boken ”Göran Kropp 8000+”. Biografin ”Jag är Zlatan” om fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic blev en enastående succé, likaså de tre romaner som fortsatte Stieg Larssons Millenniumserie. De har getts ut i 50-tal länder och är en av Sveriges största litterära säljframgångar. 2021 gav han ut ”Obscuritas”, första delen i den nya serien om duon Hans Rekke och polisassistent Michaela Varga, 2023 kom del 2, ”Memoria”.
Matematikern Alan Turing (1912-1941) publicerade som 24-åring en banbrytande artikel, där han i teorin beskriver en maskin som med rätt programmering kan lösa alla matematiska problem som kan lösas. Den kallades senare för ”Turingmaskinen” och blev grundläggande för utvecklingen av moderna datorer. Under andra världskriget arbetade han för den brittiska underrättelsetjänsten och knäckte Nazitysklands Enigmakod. Han skapade det s k ”Turingtestet” som används än idag för att avgöra en maskins förmåga att använda naturligt språk. Alan Turing var homosexuell och dömdes 1952 för ”grov osedlighet”, straffet blev kemisk kastrering. Alan Turing begick självmord, 41 år gammal.
Kulturlivets Gunnar BolinProgramledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: "Hovjuvelerarens barn" och "Bibliotekarien i Magdeburg".
Producent: Maria Götselius
Create your
podcast in
minutes
It is Free