HAMAS' IDEOLOGI: »Hamas vil opbygge et modstandssamfund«
De civile tab vokser med eksplosiv hast under Israels offensiv i Gaza, og både Frankrigs præsident og USA’s forsvarsminister advarer nu Israel om, at det risikerer at drive befolkningen i armene på fjenden. Men hvem er Israels fjende så?
I ugens ’Den levende’ beder vi RUC-professor og politisk sociolog Sune Haugbølle forklare Hamas’ ideologi. Den vokser ud af den politiske islams idé om »islamisering nedefra«, fortæller han. Og så er Hamas særlig blandt islamistiske bevægelser, fordi den fra sin base i Gaza siden 1960’erne har koblet sig sammen med kampen mod imperialisme.
Så Hamas er historisk ikke bare formet af Det Egyptiske Broderskab, men også af marxistisk-leninistiske bevægelser og en tankegang om, at lande og grupper i den tredje verden skal samarbejde mod en fælles fjende. Og dét er en ide, der også appellerer til tidligere kolonier i Afrika og Latinamerika.
Hamas ser sig selv som opbyggere af et modstandssamfund, siger Haugbølle. »Kvinders rolle, børns rolle, alles rolle, er at opbygge et samfund med stærke værdier, baseret på islam, som kan gøre palæstinenserne i stand til at yde modstand«.
I afsnittet diskuterer Eva Eistrup og Lotte Folke også, hvordan tænkere som John Gray og Frantz Fanon kan bidrage til at forstå den vold, der er så central for en bevægelse som Hamas.
Gæst: Sune Haugbølle, professor i globale studier på Roskilde Universitet og forsker i Mellemøstens politiske sociologi.
Redaktion: Lotte Folke, Eva Eistrup og Sille Westphal
Litteraturliste
Bøger:
Franz Fanon: ’Fordømte her på jorden’, Informations Forlag
Rasmus Alenius Boserup: ’Hvad svarer vi jihadisterne?’, Informations Forlag
Links:
Sandheden om det onde - John Gray i Information
Anbefalinger:
Lotte: S. Yizhar: ’Khirbet Khizeh’. Møller
Eva: ’Love Has Won’ på HBO
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Create your
podcast in
minutes
It is Free