Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893
Ju bättre vi har det desto mer vill vi ha: Mycket vill ha mer och fan vill ha fler. Ordspråket anspelar på dödssynden girighet, och att den som redan har mycket och ändå inte är nöjd kommer att hamna i helvetet enligt den regelbok som kallas bibeln.
Fåfängans och egots makt och vanmakt verkar kanske som allra starkast i finansvärlden, där tillgångarna flödar och känslor - sentiment - är en mer påverkande faktor än nog någon egentligen vill erkänna. Det vet alla som köpt och vunnit eller förlorat på börsen eller kryptomarknaden de senaste åren. Och nog finns det skäl att ifrågasätta den alltmer framträdande strukturen i dagens investerarklimat, där erfarna förståsigpåare sågar de skyhöga värderingarna längs fotknölarna och sprider övertygelse om att vi är i en "everything"-bubbla som kommer explodera likt en vätebomb förr eller senare, medan någon på andra sidan av handlarkollektivets känslospektrum glatt sätter sprätt på avkastningen från meme-aktiernas senaste uppvärdering med ett köp av en ny digital kryptoapa till kostnaden 80 miljoner dollar.
Hur huvudlös är egentligen marknaden just nu, efter 15 år av exemplariska investeringsförutsättningar och gigantiska uppvärderingar? Svaret tycktes av debatten hösten 2021 att vila på den stora fråga som tornade upp sig och blev alltmer svårhanterlig för såväl centralbankschefer som politiker: Är den plötsliga inflationen en temporär chock orsakad av pandemin eller här för att stanna?
Det är ämnet för avsnitt 91 av FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.
view more