Edward och Mats mumsar vidare på julbordet på värdshuset Ulla Winbladh på Djurgården i Stockholm.
Eftersom det snart är advent berättar Edward om adventsfirandets kulturhistoria, med allt vad det innebär av fasta, Lucia, stjärnor, ljusstakar och kalendrar.
Mats berättar om ett besök i filmmusikens förtrollade värld, där han fått träffa Hans Zimmer som bland annat komponerade musiken till Lejonkungen, och om den armeniska dudukens viktiga roll i filmer.
På julbordet noterar de att där finns konfekt och struvor, varifrån steget inte är långt till den utrotningshotade spettekakan – vilken får Edward att berätta om ett besök på ett skånskt spettekaksbageri och Mats att uppmana till stödköp.
Den första lyssnarfrågan handlar om etikettsbrottet att inte låta inbjudna gäster, vare sig de är barn eller vuxna, vara med om familjens måltider. Är det typiskt svenskt? undrar lyssnaren, och även om Edward inte riktigt besvarar det slår han fast att det handlar om ”ett fruktansvärt barberi”. Han noterar även att kombinationen oxfilé och falukorv på en spontan middag kan ge en vänner för livet.
Kökschefen Magnus Blomberg talar vidare om sin kärlek till den svenska husmanskosten, och konstaterar att det inte är helt lätt för restauranger att rekrytera kockar som kan lägga band på sin experimentlusta när det gäller husmanskost. Plötsligt handlar samtalet om brunsås, och Edward blir så i gasen att Mats får avbryta med ännu en lyssnarfråga: om skillnaden mellan pilsner och lager. Slutsatsen, efter en synnerligen lång bryggarutläggning via bland annat Böhmen och Irland, är att det viktigaste är att alla är glada.
Via ett samtal om att restauranggäster borde få blanda sin egen julmumma vid bordet blir det en lång rad tips på öl som passar bra att dricka i november och december – och en dikt, eller kanske lyrisk prosa, skriven och deklamerad av Edward: ”Resa i adventstid”!
Skriv gärna till redaktionen: podden@edwardblom.se
For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
Create your
podcast in
minutes
It is Free