Det blir både rått och romantiskt: Mitt i stan spanar vi på den framgångsrika, sociala och misstänksamma brunråttan. Och så luktar vi på ängsblommorna i en småländsk by. Programledare: Joacim Lindwall.
Vi förflyttar oss drygt hundra år tillbaka i tiden, till de röda stugorna, beteshagarna och gärdesgårdarna i en oskiftad skogsby i Döderhults socken i Småland. Här i Stensjö by får vi en glimt av hur jordbrukslandskapet såg ut vid förra sekelskiftet och den mångfald som fanns i de blomsterrika markerna. Astrid Lindgrens Bullerbylandskap finns här i bruk som en levande historielektion.
Fältreporter Helena Söderlundh träffar Liselotte Källström från Länsstyrelsen, Åke Rühling från Oskarshamns biologiska sällskap och Adam Nilsson som sköter åkrarna, ängarna, betesmarkerna och djuren för Vitterhetsakademien.
Från Stensjö by, som nyligen utnämnts till Kalmar läns första kulturreservat, tar vi oss till Stockholms innerstad. Här trivs ett av våra vanligaste däggdjur: brunråttan. Naturmorgons reporter Jenny Berntson Djurvall spanar in några av dem, tillsammans med Niklas Paulsson som forskar om råttors kommunikation.
Så här i slutet av maj brer försommaren ut sig i södra Sverige, med fullt utslagna träd och fåglar som snart är klara med sin häckning. Medan snön fortfarande ligger djup i norr. Vi försöker greppa över hela vårt land och vi ringer till Luvos där Gunilla Falk har ett vitt landskap utanför fönstret men också vårfågelkvitter i öronen.
Och vad var det som femåriga Märtha Wennberg Boberg hittade på stranden? Vi ber marinbiologen Kerstin Johannesson förklara.
I veckans kråkvinkel tackar hemmajobbaren Jenny Berntson Djurvall för nytillskottet i trädgården. Den svartvita småsällskaparen har kommit.
Programledare är Joacim Lindwall.
view more