Een documentaire over pensionado's in Amerika, de noodzaak van langer doorwerken en de lessen die we hiervan kunnen leren.
Kaartjes afgeven vanachter het loket op de tolweg, een Sunny side up serveren in een diner, op een steiger werken in de bouw - een Europeaan die door de VS reist ziet tot zijn verbazing overal oudere mensen werken die hier al lang met pensioen zouden zijn.
In de VS is de pensioenleeftijd slechts voor enkele beroepen verplicht. Driekwart van de bevolking gaat ervanuit na het 65-ste jaar door te werken. Europeanen worden langzaam klaargestoomd op ditzelfde pad.
Wat kunnen we leren van de VS? Hoe ervaren mensen dat doorwerken? Zijn arbeiders lichamelijk niet kapot na 40 jaar werken? Is doorwerken noodzaak of zegen?
Djoeke Veeninga (50+, programmamaker te Nederland) en Freke Vuijst (50+, correspondent geworteld in de Amerikaanse samenleving) reizen door Florida, de staat vol oude mensen, en kijken vanuit hun eigen persoonlijke situatie naar Oud Amerika.
Eerder uitgezonden in oktober 2010.
Freke Vuijst (1952-2020) was correspondent van Vrij Nederland in Amerika. Sinds 1976 werkte zij als correspondent voor onder meer de IKON, de VPRO en Netwerk. Zij schreef de non-fictieboeken The Half Jewish Book, met Daniel Klein (2000), XTC-smokkel (2002) en Dood Spoor (2006), de laatste twee met VN-collega Marian Husken. Daarbij regisseerde en produceerde zij tal van bekroonde documentaires over Amerikaanse jeugdcultuur en religie voor haar eigen productiemaatschappij Green Room Productions. Haar meest recente documentaire Poet of Poverty, is gebaseerd op brieven van een katholieke priester in Camden, New Jersey, de armste stad in Amerika.
view more