Vad är smartast, amortera eller spara på börsen? Hur förhandlar man boränta? Och den eviga frågan: Binda bolånet eller köra på rörligt? Allt detta ekonomiska huvudbry när hemmet ju ska vara ens trygga punkt med tid och rum för relax. Tack och lov styr dagens gäst upp de viktigaste bostadsekonomiska spörsmålen. Privatekonomen Emma Persson på Länsförsäkringar har dunderkoll på bostadsdjungeln och har de bästa tipsen när det gäller köp och sälj.
Vad ska man tänka på när man ger sig ut på bostadsmarknaden?
– Försök vara rationell och ha ett ekonomiskt förhållningssätt. Det är lätt att dra iväg i tankarna när du ser drömlägenheten och en härlig balkong i söderläge. Det gäller att göra en sansad kalkyl över bostadsköpet. Du ska ha råd att leva också. Räkna efter och se över vad du har för intressen i övrigt, så gör du en kalkyl, säger Emma Persson.
– Bostadsföreningens ekonomi är jätteviktig att titta på eftersom den blir en del av din egen. Du som boende blir ägare och en del av föreningen samt eventuell lån. Ekonomin kan påverkas av räntehöjningar. Dels blir dina egna bolån dyrare, men föreningen kan tvingas höja avgiften. Studera årsredovisningen!
Vad talar för kort vs lång bindningstid för räntan på bolån?
– Det är den eviga frågan många ställer sig. Jag tycker att man ska fundera på hur det känns i magen när man tänker på stigande räntor. Får man panik och ont i magen kanske det är skönt att veta vad man ska betala i ränta i några år framöver. Men har man lite marginaler eller om man vet att man inte ska bo så länge och inte kommer betala ränteskillnadsersättning, Då kan det vara en idé att ha rörligt och spara till en buffert om räntan skulle stiga.
Men är det inte så att det historiskt visat sig vara mer lönsamt mer rörligt?
– Ja men tyvärr säger inte historien något om framtiden. Jag tycker att det är ett personligt beslut. det handlar om vilken inställning man har till risk och ens marginaler i ekonomin för oförutsedda händelser. Fundera över det beslut just du vill fatta.
Hur förhandlar man om boräntan?
– Det gör man genom att vara lite jobbig. Var beredd på att byta bank. Det är det man ska hota med om man inte får den ränta man tänkt sig. Ta reda på hur snitträntorna ser ut, det kan man hitta på jämförelsesajter på nätet. Kontakta sen banken och få ett erbjudande. Kontakta sedan nästa och se vad de ger, om de kan matcha. Många uppfattar det som en jobbig situation att pruta, men det är väl investerad tid om man kan få ner räntan som är en stor utgift för många av oss, säger Emma Persson.
Hur ekonomiskt är det egentligen att köpa ett renoveringsobjekt då? Det och en mängd andra bofrågor besvaras i Smarta cash #15 Hem ljuva hem med Emma Persson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Create your
podcast in
minutes
It is Free