Ett par saker alla borde veta om sparande är att: 1) aktier slår räntor över långa tidsperioder, 2) lång sikt spelar ingen roll om du inte överlever på kort sikt, 3) inflation spelar större roll än man spontant tror (aktier är inte jättebra skydd) samt 4) marknaderna förändras konstant och 5) faktorer, s.k. smart-beta, är i bästa fall en långsiktig strategi men är ofta negativa.
Dagens avsnitt är en lite nördig fördjupning i den årliga rapporten "Global Investment Yearbook" som varje år släpps av banken Credit Suisse. Det är en rapport som sammanfattar aktie- och räntemarknaden i olika länder över långa tidsperioder. Lite en nördens julafton om man gillar statistik.
Naturligtvis är det som så att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning, men man kan ändå lära sig av historien. Lite enligt ordspråket: den som inte lär sig av historien är dömd att återupprepa tidigare generationers misstag.
I avsnittet går vi först genom lite "nice-to-know", som hur sektorer på marknaden förändras. Under de senaste 100 åren har två börser förlorat allt värde och USA har gått från 15 % andel i världsindex (1899) till 55+ % andel 2021.
Vi pratar om den så kallade riskpremien, det vill säga det man får betalt för att man tar en högre risk i aktier jämfört med räntor i allmänhet och statsskuldväxlar i synnerhet. Något överraskande var att den klassiska sanningen att aktier är bra mot inflation inte är riktigt sann.
Vidare konstaterar man att variationerna i valuta över tid är ganska små på årlig basis (ca 1 %), vilket stödjer tesen att över tid är valutan neutral. Forskarna visar även vikten av att ha en lång sparhorisont, men att lång sparhorisont behöver många gånger vara längre än 10 år (som känns som en evighet för många av oss). Det finns marknaden som gett negativ avkastning över en 30-års period.
Slutligen diskuterar jag och Caroline rapportens slutsats om avkastning per generation. Baby-boomers hade en real avkastning på aktier på 7.1 % och räntor på 3.6 %, generation X (70-talister) hade en avkastning på 5.7 % på aktier och 5.0 % på räntor, millenials (80-90-talister) har haft en avkastning på aktier på 5.0 % och 5.8 % på räntor medan våra barn (generation Z) har en förväntad avkastning på aktier på 3.0 % och -0,5 % på räntor.
Det är något som kommer ställa till det i många områden, inte minst pensioner, kapital som behövs för ekonomisk frihet, möjligheten att bygga kapital och så vidare. Även stater och olika typer av pensionsfonder kommer få stora problem.
Avslutningsvis diskuterar vi även forskarnas slutsats om så kallade faktorer där de konstaterar att inte heller det är någon gratis lunch. Samma faktor kan samma år på två olika marknader bete sig helt olika, de så kallade premierna är ofta negativa och till och med en period på 13 år är alldeles för kort för att dra några slutsatser.
Vi hoppas att du gillar dagens lite mer nördiga avsnitt som en kontrast till de senaste två veckornas mer emotionella och beteende-mässiga avsnitt.
Många hälsningar,
Jan och Caroline
Patreon-communityn: https://www.patreon.com/rikatillsammans
Nyhetsbrevet: https://rikatillsammans.se/nyhetsbrev/
Innehållsförteckning
00:08:23 - FikaTillsammans på Patreon
00:10:44 - Marknadernas rörelser över 120 år
00:18:01 - Nominell avkastning på aktier, räntor och statsskuldväxlar
00:23:34 - Årsmedelavkastning och riskpremier
00:29:39 - Skydd mot inflation med realräntefond
00:35:20 - Aktier är inte ett bra skydd mot inflation
00:44:27 - Valutavariationerna är ganska små över tid
00:48:04 - Ju längre investeringshorisont, desto lägre variation
00:53:58 - Strategi med säkerhetsmarginaler som krockkuddar
00:57:05 - Real avkastning per generation
01:01:36 - Nu får vi mycket lägre avkastning per år
01:07:21 - TINA - högre och högre risk till lägre och lägre betalt
01:13:36 - Credit Suisse Faktoranalys
01:17:41 - Nytt nyhetsbrev varje månad och veckovisa notiser
view more